top of page

Päikesepaneelide paigaldus katusele - kuidas?


Päikesepaneelide paigaldus katusele ei ole väga keeruline töö ja sellega saab hakkama pea igaüks, kes kõrgust ei karda. Vaja on mõningasi tööriistasid (akudrell, otsad, võtmed, nipsukad, silikoon ja püstol), tellinguid, redelit või korvtõstukit ja tee ära.


Aga enne, kui jõuame teemani, palun ole teadlik:

  1. päikesepaneelide paigaldamiseks peab tihti olema omavalitsuse luba.

  2. ole kindel, et sinu katusetarindid jõuavad päikesepaneele kanda (kui paned katusele)

  3. ole kindel, et maapinnale pannes ei riku sa looduskaitselisi õigusakte (nt natura 2000 jne)

  4. kanna alati kukkumise vältimise vahendeid


Kui eelmised punktid sind verest välja ei löönud, siis edasine on lihtne. Selles osas me räägime spetsiifiliselt päikesepaneelide paigaldamisest erinevatele pindadele - katused ja maapind. Siin me ei kajasta ägedaid innovaatilisi tehnoloogiaid, kus katusekate ise toodab energiat või siis katusekatte peale kleebitavad PV lindid, mis toodavad energiat. See siin on maalähedase robustse jäiga raamiga päikesepaneeli kinnitamise lugu.


Kui sa oled algaja ja tahaks enne hoopis lugeda, kuidas arvutada päikesepaneelide arvu, siis loe seda blogi



Päikesepaneelide paigaldus katusele

Päikesepaneelide paigaldus katusele on kõige vanem meetod, eriti off-grid päikeseenergia lahenduste korral. Suured päikeseenergia tootmisjaamad on muidugi maapinnal või veepeal, sest need vajavad suurt pinda.


Katusele paigaldamine ei ole keeruline, kuna profid on selleks välja mõelnud üsna terviklikud kinnituse komplektid vastavalt katusekatte tüübile.


Kuigi tootjaid on palju ja tooteid on erinevaid (PS! Eelista ühe tootja poolt koostatud kompketi osasid - erinevad tooted, kuigi näevad sarnased välja, ei pruugi hästi sobituda), siis üldjuhul saame eristada järgmisi osasid:


päikesepaneelide paigalduse siinide müük
Pikk siin

1.Päikesepaneeli kinnituse siinid


See on pikk, 2.5- 5.4m alumiiniumist toode, mille ülemise osa külge, kasutades spetsiaalseid paneelide kinnitamiseks mõeldud klambreid, kinnitatakse päikesepaneel, alumine osa on mõeldud katusekatte külge kinnitamiseks vajalikele klambritele.



päikesepaneeli paigalduse siinid
Lihtne ja odav siin

DEPOs on saada nt väiksemaid siine, mille kohe saab kruviga katuse roovituse külge lasta ja pikka siini pole vaja. Väiksemate paneelikoguste korral on see kõige odavam variant ja sugugi mitte vähem turvaline või nõrgem. Loe kindlasti enne tootjapoolseid juhiseid. Kuigi DEPO ise oma kodulehel toob välja, et sobib ka eterniitkatusele, kuid siis pead kasutada spetsiaalseid kruvisid, millest juttu tuleb allpool.


Siinide paigaldamisel tuleb lähtuda tootjapoolsetest nõuetest ja see oleneb suuresti ka päikesepaneelist ja selle paigaldamise asendist - vertikaalselt või horisontaalsept. Rusikareegel on 1/4 ja 1/4 ehk kui paneel on 1600cm pikkune, siis siin peab seda toetama 1/4 ehk 40 cm kaugusel paneeli ülemisest ning alumisest osast.


2. Klamber päikesepaneelide kinnitamiseks

Neid kasutatakse päikesepaneelide kinnitamiseks siinidele. On olemas ääreklambrid, mis on nö ühe õlaga, sest peavad kinni hoidma vaid ühte paneeli, ning keskmine klamber, kuna see hoiab kõrvuti asetsevaid paneele.

päikesepaneeli kinnituse süsteemi otsaklamber
Otsaklamber
päikesepaneelide paigaldus katusele
Keskosa klamber

Klambri alumine "pehmendusega õlg" läheb täpselt siini ülesmisse vahesse ning on väga lihtsalt liigutatav. Minimaalne kogus, mis päikesepaneeli kinni hoiab, on 4 klambrid - 2 mõlemas ääres.


3. Kinnitused siinide kinnitamiseks katusele

On olemas spetsiaalsed kinnitused, mis on vajalikud siini kinnitamiseks.

päikesepaneelide kinnitamine eterniitkatusele keermega kruvi
Keermega kruvo

Eterniitkatuse puhul RANGELT SOOVITAN kasutada distantskruvi. See paigaldatakse olemasoleva kruvi auku (ei ole vaja lisaauke teha). Põhimõtteliselt on see keermega kruvi, mis koosneb tihendist ja mitmest mutrist. Keerad kruvi roovituse külge, asetad kummitihendi, mille eesmärg on hoida ära niiskuse sattumine kruviauku. Esimese mutriga kinnitad nö eterniidi ja tihendi, teise kruviga reguleerid siini distantsi ehk kõrgust katusest ning kolmanda mutriga kinnitad kas siini või mingi muu osa (oleneb tootjast - vahel võib siin veel olla mingi jupp, mis on vajalik siini kinnitamiseks).


Terasplekk-katusele, millel on nö õlad kinnitamiseks kasuta korralikke puidukruvisid ja lase siin otse pleki õlgade külge.

Päikesepaneelide paigaldus lehtterasest katusel
Päikesepaneelide paigaldus lehtterasest katusele

Bituumenkatuse korral, kui sellel on mingigi kalle, on asi kõige lihtsam - osta lühikesed siinid, lõike need omakorda pooleks ja kinnita korralike puidukruvidega bituumenkatte aluse külge. Kui all on betoon, siis kasuta betoonikruvisid. Kõik augud kindlasti tihenda silikooniga. JA ära sellega kokku hoida.

Päikesepaneelide paigaldus bituumen katusel
Päikesepaneelide paigaldus bituumen katusel

Valtspplekk-katusele päikesepaneelide paigaldamiseks pead kasutama pikkasid siine, sest siinid kinnitatakse valtsi külge spetsiaalsete kinnitustega.


päikesepaneelide paigaldus valtsplekk-katusele
Päikesepaneelide paigaldus valtsplekk-katusel

Sama kehtib ka savikivikatuste korral - sa pead kasutama pikkasid siine ja spetsiaalseid roovituse külge kinnitatavaid kinnitusklambreid.


Päikesepaneelide paigaldus savikivi katusele
Päikesepaneelide paigaldus savikivi katusele

4. Tihenda, tihenda, tihenda

Mina panen kõikidesse lisaaukudesse välistingimustesse mõeldud silikooni. Ei tohi üle pingutada või katusekatte ilu rikkuda, kuid pigem olen kindel, kui kahetsen.


Päikesepaneelide omavaheline ühendamine

Nüüd, kui päikesepaneelide kinnitamise konstruktsioon on valmis ja selgem, tuleb alustada päieksepaneelide paigaldusega. Päikesepaneelid paigaldatakse omavahel stringina ehk seeriaühendusega ehk jadamisi. Ühel katusel seega võib ka olla mitu stringi, millel on omad kaablid ja kaitsmed, kuid jääme praegu üldise juhendamise mõttes ühe stringi juurde.


Kuna katused on erinevad, on raske anda ühtset soovitust. Lisaks - mida kõrgemal katusekattest on paneelid, seda rohkem ruumi sul on. Seega pika siini paigaldamine annab siin kohe eelise. Kahekesi paigaldamine on rohkem, kui soovitatav. Ühe-kahe paneeliga saad ise ka hakkama, kuid kutsu sõber appi.


Kui kinnitad päikesepaneele alt ülesse ehk ise asub paneelide asukohas allapoole, siis jäta MC4 ühendused samuti alapoole. MC4 ühendustel on 80-90cm kaablid ja jäta omale tööruumi. Paneeli kaablid ja MC4 ühendused peavad jääma paneeli ja siini vahele, mitte siini ja katusekatte.


Mina panen alati esimese paneeli paika ning ühendan kohe ka ühe jätkukaabli (see, mis läheb kontrollerisse). On see punane või must kaabel, vahet ei ole, ma kinnitan selle kohe ära. Esimese paneeli ääreklambrid kinnitan ma üsna kõvasti, et paneel ei liiguks. Keskmised klambrid on õrnemalt kinni nii, et sinna mahuks pm teine paneel kohe alla (ilma seda klambrid lahti keeramata (et ei peaks neid keskmisi klambreid lahti ja kinni kogu aeg keerama). Siis ma tõstab esimese paneeli vana MC4 ühenduse siini pealt omale alla nähtavale valmis.


Paigalda teine paneel ning nüüd kinnita keskmised klambrid korralikult. Too teise paneeli vastaspolaarsusega (ehk kui esimesel paneelil jäi vabaks isane, siis teisel paneelil peab olema emane) MC4 ühendus siini pealt esimese paneeli MC4 ühenduseni ja ühenda need korralikult. Mina pane MC4 ühenduse kummitihendile juurde veel silikooni, siis on kindlam. Nüüd pane see ühendus päikesepaneeli alumiiniumist raami alumise äärepeale paneeli alla ja kinnita nipsukatega. Samuti kinnita nipsukatega liigne kaabel. Midagi ei tohi rippuda ja hea oleks, kuid midagi ei puutuks vastu katusekatet.


Edasi teed samamoodi - aeglaselt, kindlalt ja turvamiselt.


Viimase asjana, enne päikesepaneelide paigalduse lõppu kontrollid voltmeetriga pikendusjuhmete otsast pinget. Mina kontrollin seda ka iga paneeli teisega kinnituse järgselt, kuid see pole kohustuslik nii tihti teha. Kui pinge on olemas, siis kõik on hästi. Mina kirjutan veel üles pilvisuse ja pinge näidu.


PS! Ära unusta pikendusjuhtmete kontrolleripoolsed otsad isoleerida ehk pane isoleerpael peale. Kohe, kui paigaldad teise pikenduse kaabli paneelistringile tekib vooluringi võimalus. Kui pikendusjuhtmete otsad on mõlemad sellel ajal kas omavahel vastamisi või mõlemad vastu elektrit juhtivat pinda, nt metall, siis tekib palju pahandust.


Katusekattest läbiminek

See teema on väga keeruline, sest sõltub katusekattest ja üldse katuse ehituse tüübist ning materjalidest Ma siin pigem annan soovitusi e-kirja teel vastavalt sinu kirjeldusele. Mine esilehele ja saada mulle kiri, küll leiame lahenduse.


Üks turvalisemaid lahendusi on viia kaabli kõri räästalaua alt ning räästa ja vihmaveerenni vahelt päikesepaneelide alla ning kinnitada kaabli kõri nii, et kõri suue jääb allapoole. Siis ei saa sinna vesi sisse minna.


Loodan, et see postitus oli isetegijatele abiks ning andis piisava kindlustunde, et see polegi väga keeruline. Kui oled kindel, et katusetarind kannatab ära, load on korras ja õigusaktidega pahuksis ei ole, siis keerulist midagi ei ole.






















Katusekatte tüübid laias laastus on:

  • eterniitkatus

  • bituumenkatus - paigaldus kõige lihtsam ja kiirem

  • kivikatus - tavainimesele kõige keerulisem, kuna kivid tuleb kinnituste paigaldamiseks eemaldada

  • plekkkatus - sileplekk-katus või valtsplekk ehk äärega. Mõlemal juhul üsna sirgjooneline töö ja keerulist pole midagi.


Tähtis on teada, kus asuvad sinu katusekatte roovitus. Eterniitkatuse puhul on need näha- kruvid. Päikesepaneelide paigalduseks kasutatavad kinnitused kinnitatakse eterniitkatusele spetsiaalse kruvi abil, mis hoiab surve eterniidile ära, samas hoiab eterniitplaati paigal. Valtsplekk-katuse korral kasutatakse spetsiaalselt selle pleki ääre külge kinnitatavaid kinnitusvahendeid. Kivikatuse korral toetud iga kivi ülemine osa roovitusele. Bituumenkatusel on kogu katus kaetud mingi puitplaadiga, üldjuhul OSB plaadiga, seega seal on kinnitamine lihtne - oleks küll hea kinnitada roovituse külge, on tugevam, kuid korralikke puidukruve kasutades pole ka OSB plaadid sisse kinnitamisel häda midagi.


Läheme asja kallale ja vaatleme päikesepaneelide paigaldust spetsiifilisemalt


Päikesepaneelide paigaldus eterniitkatusele




33 views0 comments
bottom of page