top of page

Algajast profiks Osa 3 - päikeseenergiasüsteemi olulised komponendid

Updated: Jul 24, 2023

Siin on sulle üldine ülevaate olulisematest off-grid päikeseenergiasüsteemi komponentidest .

Päikesepaneelid: Toodavad päikesepaiste korral elektrit (alalisvool). Tüüpiline 12V päikesepaneel toodab ca 17-24V, tüüpiliselt 20V. Olulised parameetrid on pinge avatud ahelas (VOC) ja võimsus (W), kuna need on ristsõltuvuses kontrolleriga. On olemas mono ja polü paneelid. Mono on mõnevõrra efektiivsem ehk sama pinna juures toodab 1-3% rohkem. Samas on see ka polüst kallim. Lisandunud on ka kahepoolsed paneelid, kuid paneelidest täpsemalt hiljem.



Akupank – salvestab päikespaneelides toodetud elektri. Enamus masinates kasutatavatest akudest on 12V, kuid sa saad kasutada ka 24V, 36V, 48V ja 72V süsteeme. Väikesed päikeseenergiasüsteemid kasutavad üldjuhul 12V süsteeme, suuremad, nt majades kindlasti juba 48V.


Peamised kasutatavad akud on AGM ehk suletud pliiakud, Li-ion akud ja LiFePO4 akud. Nende erinevustest kirjutame hiljem täpsemalt.



Päikeseenergia kontroller- laeb päikesepaneelides toodetud elektriga akupanka. Kuna päikesepaneelides toodetav elekter on väga varieeruv nii pinge kui voolutugevuse mõttes, siis seda otse ei ole võimalik kasutada. Seega kontrolleri ülesanne on pidevalt muutuv elekter muuta stabiilseks elektiks, millega saab laadida akusid (nt 12V akupank on tavaliselt 12.6V-14,8V).


On kahte tüüpi kontrollereid: PWM (pulse width modulation) ja MPPT (maximum power point tracking). Sellest räägime täpsemalt hiljem.



Inverterid: See seade muudab alalisvoolu vahelduvvooluks, mis võimaldab sul kasutada enamuses seadmetest. Kes veel eelmist osa läbi ei lugenud, siis vahelduvvool on see, mis tuleb seinapistikust.







Hübriidinverterid - hübriidinverterid on sellised seadmed, kus ühte kasti on kokku pandud kontroller, inverter, ATS ehk automaatne ümberlülitusseade (lülitab su tarbimise võrguelektrile, kui päikest või akut pole piisavalt), AC akulaadija.


On olemas off-grid ja on-grid hübriidinverterid. On-grid inverterid on tihti ilma aku ühendamise võimaluseta ja off-gridi omasid ei saa enamuses kasutada ülejääva energia võrku müümiseks. Kuid on ka selliseid hübriide, millel on mõlemad funktsioonid olemas. Seega ole tähelepanelik.









ATS ehk automaatne ümberlülitusseade. See on selline äge komponent, mis tuvastab aku laetuse taseme ning kui see on madal, siis lülitab sinu tarbimise automaatselt võrguenergiale või generaatorienergiale.










Alalisvooluseadmed (enamuses 12V seadmed): Kõik seadmed ei ole olemuselt vahelduvvooluseadmed. Seega pole motet raisata elektrit selle peale, et muuda alalisvool vahelduvvooluks ja siis uuesti tagasi alalisvooluks. Sellised seadmed on nt LED pirnud, USB laadijad, muusikakeskused, telefonid, telekad, ruuterid, arvutid, sh sülearvutid jne.



Kaablid: ühendavad kõik omavahel kokku. Oluline, kuid tihti tähelepanuta jäetud komponent. Peamine tulekahjude põhjus, sest liiga suurele koormusele valitakse liiga väike kaabel. Sellest räägime hiljem.





Kaitsmed – Nende ülesanne on katkestada vooluahel erinevate rikete korral. Alalisvoolu korral on ülioluline kasutada alalisvoolukaitsmeid, sest selles süsteemis on kaarleek tulekahjude algus number 1 ja alalisvoolu kaitsmed on kaarleegi tuvastamiseks palju tundlikumad. Vahelduvvoolukaitsmed alalisvoolu süsteemis tekkivatele kaarleekidele ei reageeri. Sellest kirjutame hiljem.




Voolulatid ehk BusBarid: nendega saad kokku liita erinevate kontrollerite poolt toodetava elektri ühe akupanga laadimiseks ning ka teha väljavõtte erinevatele tarbijatele. Nendega ei pea sa ühendama kõiki kaableid aku külge ning võimaldab su süsteemile paindlikkust ja väiksemat hulka kaableid. Need peavad taluma sama koormust ehk ampreid, mis süsteemi komponendid.





Aku monitor: Näitab aku täituvust, koormuse suurust, voolu kasutamist, laadimist ja palju muud vastavalt tootjale.








Muud jälgimise seadmed: Tihti Bluetooth või interneti (äpi) kaudu kasutatav rakendus, mis võimaldab saada pidevalt ülevaadet kogu süsteemis toimuva kohta. Seda on algajal eraldi üsna raske korralikult paigaldada, seega eelista juba selliseid komponente, mis juba vajalikke rakendusi sisaldab.




Akulaadija: See on vajalik aku lisalaadimiseks, kui paneelidest ei tule piisavalt elektrit ning peab niikuinii generaatori tööle panema või siis süsteemi võrku ühendama. Pane siis juba kohe ka aku laadima.









Mainimata ei saa jätta ka olulisi tööriistu. Sul peavad olema: multimeeter, korralikult isoleeritud kruvikeeraja, krimper ehk kaabli otste kokkupigistaja ning loomulikult isoleeriteip.

Crimperitest tasub osta 2 erinevat - üks väike ja universaalne, millega saab ka kaableid koorida ning ühed suured, millega ühendada jämedaid aku kaableid. Halvasti ühendatud kaablist võib kergelt tekkida kaarleek. Seega investeeri korralikesse tööriistadesse.

Recent Posts

See All
bottom of page